lunes, 28 de noviembre de 2016

POESÍA: RECUERDOS ENTRE TRIGOS

Resultado de imagen de grano de trigo brotando

No es la casa lo último que vieron los ojos de un niño
allí quedaron los recuerdos
formando parte de un hilo fino
que una araña tejía
al tiempo de las parvas en la era,
del rancho frío
en un pueblo habitado
desde hacia siglos
por hombres y mujeres
que llevaban los mismos apellidos.

¿Quién fué 
el primero de sus hijos,
la primera mujer,
el primer minuto
en que aves de coloreados buches
y picos encendidos
anunciaban a lo largo de sus vuelos por aquel pequeño mundo
que Pinarejo era tierra 
en la cual se podía quedar uno
para echar raices,
para formar pare de ese hilo fino,
de pared a pared red
en la que se mecían los recuerdos de este niño.?

Dicen que se ven
en las noches de negros diluvios
como si fueran caballos trotando
por El Espinillo
trayendo desde lejanos sitios
palabras escritas en un libro
que en sus garras
son como dorados frutos,
capítulos ellos todos
que reuerdan a quienes son eternos peregrinos
que siempre hay un lugar,
un buen sitio,
en el cual echar raices
como los granos de los trigos
cuando se dejan caer sobre el surco
y alli
sin que nadie se preocupen ni poco ni mucho,
se abre la tierra,
despeja la tierra
un nuevo hijo
de tallo tan fino
que el aire cuando le pega
se siente abatido. 

Autor: Jose Vte. Navarro Rubio 

domingo, 27 de noviembre de 2016

ENRIQUE PERTEGÁS FERRER








Image
























POESÍA: EINSTEIN




Uno y lo otro
son lo mismo.

La fracción de rayo,
el destello,
la carne abrasada,
el fuego,
el uranio
enriquecido.

Extraño elemento
que sirvió
para lo peor,
último,
de aquello
que un sabio descubrió
para muchos usos.

Autor de la poesía: Jose Vte. Navarro Rubio

 

L'ANDANA DE L'ALCUDIA: PREMSA CULTURAL I CIVICA

LA REVISTA SAÓ (1976-1987): LA CONSTRUCCIÓ DE LA PREMSA DEMOCRÀTICA VALENCIANISTA I DE LA IDENTITAT VALENCIANA PROGRESSISTA TESI DOCTORAL PRESENTADA PER Francesc Tomàs Martínez Sanchis

A partir de 1976. De nord a sud del País Valencià va sorgint una premsa cultural i cívica preocupada per la potenciació de la cultura local, la normalització de la llengua vernacla i la preservació i recuperació dels béns patrimonials que conformen les identitats dels pobles. Són publicacions que en alguns casos van més enllà de l’àmbit estrictament local i manifesten una clara voluntat de defensa dels valors democràtics i de l'autonomia valenciana. Tots aquests elements estan presents en les revistes de les comarques del nord com Els Ports i Au! de Morella, Cadafal de Vila-real o Arnera de Castelló. En les comarques centrals que envolten València amb revistes com L’Andana de l’Alcúdia, Celobert de Bètera, L’Ullal de Xeraco, La Riba de Riba-roja de Túria, La Closa de Xirivella o Llavor de Carcaixent. I en les comarques del sud amb revistes com La Finestreta de Teulada, Bèrnia de Benissa, Evos de la Vall d’Ebo, Recull de Xàbia, La Belluerna de Teulada, La Milotxa de l’Atzúvia o Pregó de Gata, entre altres. Aquestes revistes, llevat d’algunes excepcions, són efímeres, no professionals, de periodicitat irregular, precàries econòmicament i amb tiratges molt limitats (en la majoria de casos no superen els 700 exemplars). Representen en definitiva un periodisme popular alternatiu arrelat als valors culturals i socials dels pobles.

Una de les més singulars d’aquest sector és L’Andana de l’Alcúdia. Naix en gener de 1977 i ix de forma irregular fins a 1982. L’entitat editora és el col·lectiu valencianista anomenat Consell Popular de Cultura Catalana. Segons descriu Francesc Signes, L’Andana té com a punt de referència altres publicacions anteriors de la Ribera Alta com Parlem i Vencill, les quals són fruït d’un fort moviment valencianista que tenia la seua expressió en escriptors com Josep Lluís Bausset i Ricard Avellan, poetes com Jesús Huguet, cantants com Enric Ortega i pintors com Manuel Boix i Rafael Armengol. L’Andana naix amb una ferma vocació d’aprofundiment en la democràcia i recuperació nacional del País Valencià. La temàtica tractada –seguint Signes– no se circumscriu a l’ambit local i comarcal, doncs tracta temes de repercussió regional com per exemple l’educació, la cultura i la sanitat al País Valencià, el 9 d’Octubre o la problemàtica de les centrals nuclears tenint Cofrents en el punt de mira, temes que són abordats en números monogràfics que en alguns casos concrets s’arriba a un equip de 35 col·laboradors. Una particularitat d’aquesta publicació que mostra la seua qualitat és el disseny de les portades, les quals són confeccionades per Manuel Boix, Adrià Pina, Issac Blasco, Vicent Marco, Joaquim Gascón i Joan Arocas.


FRANCESC SIGNES: “L’Andana”. Dins de la secció “La nostra premsa comarcal” de la Generalitat, núm. 18 (primera quinzena març 1981).p.9.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...